Ötmilliót fizetett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, hogy ivóvízkutat fúrjanak… Nigériában

Megosztás

Rendkívül becsülendő, hogy aggódunk az afrikai gyermekekért, de először nem itthon lenne szükség arra a pénzre? A 2022-es évet látva akár ivóvízkutak fúrásával.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 5 millió forinttal támogatta a Szegény és Üldöztetést Elszenvedő Gyermekekért és Családjaikért Alapítványon keresztül, hogy a nigériai Obodoukwu járás településein élők tiszta ivóvízhez jussanak. Ez az adomány is hozzájárul ahhoz, hogy elkészül a kút, ami által naponta 14-15 ezer ember juthat majd ingyen ivóvízhez – adta hírül az egyházmegye január 26-án, ezt a Magyarkurir szemlézte.

A kút fúrása már elkezdődött. Esiobu Anayo Augustus (Ágoston atya) – aki 2000 óta él Magyarországon – teológiai tanár, békési plébános, az alapítvány kurátora telefonon tájékoztatta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Öröm-hír Sajtóirodáját a munkálatokról és a nehéz körülmények között élő lakosok ivóvíz-ellátásáról.

Nigéria a több mint 220 milliós lakosságával Afrika legnépesebb országa. Obodoukwu járásban az ivóvízhez jutást Magyarországról a Hungary Helps Program és magánszemélyek is támogatják. A magyar támogatással készülő kutakat Szent Erzsébet-kútnak nevezik el, amit tábla is jelez majd; rajta a támogatók neveivel, így a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét is mint adományozót feltüntetik.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatásából Obodoukwu járás Umuagbadagwo településén létesítenek kutat, amely magasan fekvő területen helyezkedik el, és a kútfúrás szempontjából nehéz terepnek számít; ráadásul a munka igen költséges, hiszen 500-600 méter mélyen találnak csak tiszta ivóvizet. A kutat a népszerű piachoz közel eső helyen létesítik, ahova tíz településről érkeznek nap mint nap az emberek vásárolni. Az általában másfél-két hétig tartó fúrási munkálatok már egy hónapja befejeződhettek volna, de a föld beomlása miatt kétszer is újra kellett kezdeni a munkát.

Ez rendkívül örömteli, de nem lenne Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is helye ezeknek a pénzeknek? A sokadik külföldi jótékonykodásunk, miközben a helyi lakosok helyzetét jól ismerjük. Mi legalábbis.

Kapcsolódó cikkek